حجتالاسلام قاسم ابراهیمیپور از محققان و پژوهشگران جامعةالمصطفی در گفتوگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه با تشریح اقدامات فرهنگی در کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: بعد از پیروزی انقلاب تغییرات اساسی در عرصههای مختلف از جمله حوزه سیاسی صورت گرفت، ولی از آنجایی که سرعت تغییر درعرصه سیاسی با حوزه فرهنگی یکنواخت نیست، لذا مشکلاتی در این عرصه به وجود آمده است.
وی، تغییر فرهنگ را امری زمان بر دانسته و افزود: فرهنگ، مسئلهای است که در بطن جامعه نفوذ داشته و ریشه در اعتقادات مردم دارد؛ از این رو برای تغییر و اصلاح آن نیاز به زمان طولانی و انجام کارهای تحقیقاتی دقیق است.
حجتالاسلام ابراهیمیپور تصریح کرد: زمانی که فرهنگ بخواهد از مرحلهای به مرحله دیگر عبور کند، وارد دور جدیدی میشود که به آن دوره گذار میگویند؛ در این دوره اتفاقات فراوان طبیعی و غیر طبیعی رخ میدهد که برای برطرف شدن آن باید صبورانه تلاش کرد.
وی، جامعه امروز را در دوره گذار دانسته و خاطرنشان کرد: جامعه ما پس از پیروزی انقلاب، هنوز فرهنگ ناب خود را پیدا نکرده است، بنابراین شاهد آسیبهایی در این عرصه هستیم.
این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: البته با توجه به تاریخ اسلامی ایران، فرهنگ ما همواره توانسته در برابر تهاجمات و چالشهای به وجود آمده خود را حفظ کرده و منحرف نشود.
وی در ادامه با اشاره به برخی از آسیبها از جمله بدحجابی، با تاکید بر انجام مطالعات و برنامهریزی برای مقابله با این ناهنجاری، گفت: بدحجابی از جمله مشکلات فرهنگی جامعه است که برای برخورد با آن نمیتوان تنها با کارهای زودگذر انتظار برطرف شدن آن را داشت.
*متولیان فرهنگی با ناهنجاریها مقابله کنند
حجتالاسلام ابراهیمیپور باتأکید بر این که انجام کارهای بلندمدت و علمی در برخورد با بدحجابی، نباید ما را از کارهای عملی غافل کند، ابراز داشت: با توجه به فرهنگ حاکم بر کشور، دربرخورد با مسئلهای چون بدحجابی نمیتوانیم ساکت باشیم و منتظر بمانیم تا مطالعات و برنامهریزیها انجام شود، بلکه متولیان فرهنگی باید با به کار گیری راهکارهای ارائه شده از سوی اسلام با این ناهنجاری مقابله کنند.
وی، بازخوردگیری در سیاستهای عملی را در مقابله با ناهنجاریهای فرهنگی ضروری دانسته و بیان داشت: برای این که بدانیم سیاستهای عملی ما در مقابله با ناهنجاریها تأثیرگذار بوده یا نه، باید به صورت مستمر از برنامههای اجراء شده بازخوردگیری نموده و اصلاحات لازم را به وجود آورد.
این کارشناس مسائل اجتماعی با ارزیابی مثبت عملکرد نیروی انتظامی و قوای سه گانه در مقابله با بدحجابی تصریح کرد: در این عرصه اقدامات خوب و موثری صورت گرفته، ولی با توجه به حجم گسترده تهاجم فرهنگی دشمن، باید کارهای بیشتری صورت گیرد.
*حوزه وارد عمل شود
وی با بیان این که حوزه به عنوان یکی از متولیان فرهنگی جامعه باید برنامههای ویژهای در این عرصه داشته باشد، ادامه داد: حوزه کارهای ارزشمندی در مقابله با بدحجابی انجام داده است؛ به طوریکه در عرصه رسانه ملی با ساخت برنامههایی چون «به سمت خدا» و «مشکات» وارد این عرصه شده است، ولی با توجه به ظرفیتهای موجود، کافی نیست.
حجتالاسلام ابراهیمیپور یادآور شد: حوزه میتواند با اجرای برنامههای بلندمدت در تربیت کارشناسان به این عرصه وارد شود، ولی در برنامههای کوتاهمدت از طریق برنامههای تبلیغی چون اعزام گسترده مبلغ به مناطق آسیب دیده در عرصه فرهنگی میتواند فعالیت مؤثرتری داشته باشد.
* خانواده؛ رکن اصلی مقابله با ناهنجاریها
وی در ادامه خانواده را رکن اصلی یک اجتماع دانست و گفت: سیاستهای جاری در جامعه باید با محوریت خانواده انجام گیرد؛ به این صورت که دولت و نظام میبایست برنامههای سیاسی، اقتصادی و آموزشی خود را متناسب با خانواده مطلوب از نظر اسلام تدوین و اجرا نماید.
این محقق و پژوهشگر حوزوی تاکید کرد: خانواده چون بیشترین تماس و ارتباط را با اعضا دارد، میتواند نقش موثری در کنترل آنها نیز داشته باشد.
وی با بیان این که خانواده میتواند بر اعضای خود کنترل داشته باشد، تصریح کرد: همین که فردی ازدواج کند و بداند همسر وی مراقب رفتار اوست، خود به خود رفتارش را مورد بازبینی و اصلاح قرار میدهد؛ به گونهای که بسیاری از ناهنجاریها از بین میرود.
* وظیفه دولت و نهادهای فرهنگی در قبال خانوادهها
حجتالاسلام ابراهیمیپور با تأکید بر این که خانواده در این راستا نیازمند حمایت دولت و نهادهای فرهنگی است، اظهار کرد: اگر خانواده آموزشهای لازم را در عرصه کنترل اعضا ببیند و یا از سوی دولت و نهادهای فرهنگی مورد حمایت مشاورهای و محتوایی قرار بگیرد، قطعا موفقتر عمل خواهد کرد.